Sunday, 29 July 2012

ermm,,,



Bismillahirrahmanirrahim,,,
lama sungguh tak update story baru,,alhamdulillah,,hari nie di bukakan hati untuk mengupdate cerita2 terbaru,,hehehe,,

hari nie dah masuk 9 hari umat Islam melaksanakan ibadah berpuasa di bulah Ramadhan Al-Mubarak nie,,

ahha!!
nak cerita pasal first time berpuasa tanpa keluarga di sisi,,kat negeri orang pulak,,and first time as a university student,,huhuhuh,,,macam2 pengalaman yang berjaya aku kutip selama 9 hari berpuasa kat Melaka nie,,
selain pengalaman yang berjaya aku kutip,,pelbagai ujian dan halangan yang aku hadapi selama aku berada disini,,
hanya Allah sahaja yang tahu isi hati nie,,hurmm,,,

masa first time sahur,,sayu jer hati nie,,yelah,,selama 17 tahun bersahur sama2 ngan family,,tup tup tahun nie kena pulak berpuasa tanpa family di sisi,,memang terasa lah,,hmmm,
kenapa tak balik??
balik??
hmm,,,tak pela tak balik,,lagipun mak cakap tak payah la nak balik,,so,,aku pun tak balik la,,ramai kawan2 aku yang balik,,termasuklah housemate aku nie,,so,,aku terpaksalah bersahur n berbuka sendirian,,huhuhu,,
sedihnya hanya Allah jer yg tahu,,
bersahur ngan berbuka ala kadar jer,,kalau rajin masak la,,kalau malas makan biskut ngan air je la,,huhuhu,,
at least,,ada gak pengalaman bersahur ngan berbuka sensorang nie,,(tragis sungguh!!heeehee)

sekarang nie,,aku betul2 dalam stress,,
memang stress sesangat belajar kat sini,,rasa diri nie macam ______ pun ada!!! kenapa orang lain boleh jer faham,,aku???arghhhh,,memang2 stress,,,lagi2 bila test banyak giler!! lagi laa,,da la susah nak catch up yg lecturer ajar,,lagi la membuat aku lebih stress yang teramat!!

aku betul2 rasa down bila hari tu tak dapat buat test measurement ngan baik,,nak2 pulak petang tu ada kuiz electric circuit,,x dapat pulak jawab langsung!!bila tengok jer soalan kuiz tu,,langsung kepala otak nie terus blurrr,,tak taw nak mula dari mana,,so,,macam mana nak jawab test minggu depan,,bukannya aku tak belajar,,tapi,,entahlah,,there's something wrong about me!! but,,WHAT IS IT??

selain mengadu kepada Allah,,
aku ada call mak,,,mak cakap kuatkan semangat dan jangan sebut perkataan SUSAH!!!,,memangla mula2 belajar camtu,,insyaAllah nanti dapat lah nanti,,hari2 doa kat Allah,,suatu hari nanti mesti Allah makbulkan,,jangan putus2 minta daripada Allah,,, (insyaAllah mak,,,Yah takkan berputus asa)

setiap malam,,aku mesti menangis,,mengenangkan aku tak dapat nak buat and nak faham, apa yg aku belajar,,,sampaikan aku dah tak mampu nak menagis lagi,,aku x banyak kongsikan dengan kawan2 kat sini,,aku banyak luahkan isi hati aku kat kawan2 baik aku,,bagi aku,,dorang lah pendorang semangat aku,,yang paling banyak bagi nasihat of course la Dyla,,thanks bestieee,,u r my strength,,

apa yang aku mampu harapkan ialah,,agar aku diberikan kekuatan dan semangat untuk meneruskan kehidupan aku sebagai seorang pelajar electrical engineering,,,walau sesusah mana pun,,aku mampu buat!! aku mampu jadi yang terbaik di antara yang terbaik!! Itu yang aku harapkan!!

Ya Allah,,semoga,,Kau dapat memberi aku kekuatan untuk belajar dan perkenankan lah permintaan ku ini ,,AMINN,,

and aku harapkan jugak,,agar korang2 yang baca nie dapat doakan aku,,,hanya Allah sahaja yang dapat balas budi baik korang,,,

okey,,sampai di sini sahajalah yang dapat aku kongsikan ,,
:)

4 comments:

Norashiqin Kamaruzaman said...

hehhe biasalah tu da lame duk ngn family tiba2 kena jauh ngn family..suasana mmg len..=)

hehe pape pun dugaannya syakira tabah ye =))

purple yaya said...

thanks,,,

keri ikhwan said...

biasalah mula2 study susah sket nak faham. benda baru. kena bnyak minta tunjuk ajar orng yg lebih faham.
bebaskan diri dan fikiran dari perkara2 yg mengganggu. biar tenang bru senang study.
cuba ubah kebiasaan sebelum, semasa dan selepas study. cari suasana baru yg lebih efektif.
bnyak muhasabah, dan istighfar. bukan kerana kita berdosa, tapi sebab kita manusia, hamba Allah :)

purple yaya said...

thanks for da advice,,insyaallah,,i will practice it :)