Friday, 8 June 2012

officially I'm UTeM student!!!



lama giler tak tulis entry terbaru kat sini,,,rasanya kalau blog nie boleh bercakap aku rasa dah lama dia cakap "ko nie memang pemalas tahap dewa lah!! nama jer ada blog tapi tak nak update citer2 baru"...ahahha,,,

cetttt,,,bukan malas okey,,tapi tersangatlah busy dgn Minggu Haluan Siswa kat UTeM nie,,,belum terlambat lagi kot untuk aku ucapkan tahniah kepada korang2 yang dah masuk universiti tu,,,

ahad minggu lepas secara rasminya aku telah menjadi sebagai pelajar di UTeM!!!
alahamdulillah~
segala2 nya berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah...

okey nak citerkan pengalaman sepanjang seminggu dah berada di UTeM nie ,,,
of coz la sume universiti akan adakan minggu orientasi,,kat UTeM dipanggil Minggu Haluan Siswa yang bertemakan CERIA MENGHADAPI CABARAN,,,
giler cool la tema MHS tahun nie,,,
hehehe
budak2 diploma yang mendaftar sesi 1 2012/2013 cuma 161 orang jer,,,perempuan cuma ada 45 org aje taw,,the rest sume lelaki lah,,,
sebenarnya oengambilan pelajar kat UTeM nie untuk tahun nie kalau tak salah dlm 500 lebih rasanya,,,
tapi yg datang mendaftar cume 161 org jerrr,,,
best la gak,,sebab sikit,,
nanti boleh la lecturer jaga ktorang betul2,,
hehehe

sesampai jer aku di DEWAN MESAR UTeM,,,aku rasa sungguh bangga sebab tempat dia memang besar giler,,dewan besar tu memang besar la ,,hahahha,,



ni lah DEWAN BESAR UTeM
kat sini lah tempat pendaftaran pelajar2 baru n kat sini jugaklah tempat MHS ktorg,,,
lepas daftar ,,kena gi kolej kediaman untuk letak2 barang,,,nak tgk tak barang2 yang aku bawak gi UTeM??

bagasi tu besar cam anak gajah kot,,hahaha,,macam nak duduk kat oversea je gaya,,ahahah,,banyak giler barang aku bawak,,,ahahah,,

nila kolej kediaman aku kat Taman Tasik Utama 3

nak citer sal housemate aku lak,,,
ktorg satu rumah ada yang 5 org n ada yg 6 org,,tapi aku 5 org jer,,
paling best bilik aku ada bilik air,,so,, x de la sesak sgt satu2 masa nak guna bilik air kalau terbangun lambat ke nantikan,,,
housemate aku ada 3 org melayu termasuk aku n 2 org cina,,,
sumenye dari pelbagai negeri,,,
roomate aku,,aku panggil dia syatun,,dia dari melaka,,,memang best la kawan ngn dia,,,sepanjang seminggu aku dah kenal dia banyak nasihat yg dia dah bagi kat aku,,alhamdulillah,,, sebab Allah memakbulkan permintaan aku supaya dpt kawan yg cmtu,,,

yang lain,,raudhah panggil odah jer,,yg lenglui2 tu nama ktorg panggil chew ngn syi ling jer,,,dorg sume best2 belaka lah,,,

masa aku tgh menulis nie dorg sume takde kat rumah,,aku ngan syi ling jer tak balik tapi syi ling gi keluar pulak,,,so,,aku sorang2 jer la kat rumah,,bosan habis niee,,

lepas dah masuk2 kan barang kat dlm locker ,,aku ngn mak aku sume gi Mydin,,Mydin yang paling terbesar kat Malaysia la kot,,siap ada food court lagi,,yela nama pun melaka,,melaka kan bandar maju,,,tapi,,mmg kolej kediaman aku memang dekat giler ngan MITC ,,alaaa,,tempat yg JOM HEBOH slalu buat tu,,hahaha,,banyak la tempat2 ytang best kat Ayer Keroh nie,,rugi kalau korang tak datang kat sini,,huhuhu

pastu dlm pkul 6 ptg camtu akak2 fasilitator datang,,lepas tu kitorang diberi makan malam then ktorg gi ke masjid UTeM,,
masjid dia,,subhanallah ,,memang cantik,,,korang tengok la sendiri,,

masjid UTeM 3 tingkat wehh,,paling atas ofcoz la ruangan solat tuk muslimat yg bawah mesti la tuk muslimin,,hehehe,,memang syok dapat solat kat sini,,,tapi penat gak la nak naik tangga tu,,,termengah2 la jugak masa naik tangga tu,,,hehehemmtu la duk kat umah 5 bulan asyik menternak lemak jer,,,sekali suruh naik tangga terus mcm org tak cukup oksigen,,,hhehee

cer korang tgk masjid nie betul2 ,,cam ada unsur nusantara gitu,,unikk kott,,

lepas tu dengar macam2 taklimat,,biasa la kan ,,,pastu ada montaj,,macam2 gambarlah yang ada,,,,kelakar gak bila tengok gambar2 kandid orang yang tidur masa dengar ceramah,,,

macam biasa balik dalam pkul 11 lebih camtu la,,pastu basuh baju then tidur,,,
time MHS nie subuh berjemaah,,lepas nie sendiri2 laaa,,,
pastu breakfast,,,then pergi ke DEWAN BESAR,,sebelum masuk,,kitorang kena buat refreshment,,,macam2 refreshment yang kitorang blaja,,enjoy la gak,,

refreshment yang kitorang belajar cam atas bukit,,ulat bulu,kim kam bai,,tembikai,,gemuruh,,demi matahari,,lai ci kang,,ular naga,,,
game mafia wars pun ada gak,,
masa LDK kitorang pun buat macam2 aktiviti,,

aku kumpulan 11,,,ketua kumpulan aku nama dia zack,,penolong lak nama dia anis,,
member2 lain ialah tok wan,,wan,,arif,,coong,,lim,,syafiq,,ngan sufi,,mula2 kitorang malu2 la gak,,biasa la,,group kitorang ada 2 kuntum bunga ngan 8 ekor kumbang,,cewahhhh,,
nama group kitorang ialah BEE,,,cheers kitorang "who are we??we areee,,,bee!!! oooo,,hak hak hak,,
semangat tak kitorang? semangat kan,,macam2 la cheers dari group2 lain,,memang gegarla satu dewan besar tu,,,

banyak aktiviti yang mencabar minda kitorang yang perlu kitorang selesaikan,,like sudoku,,built something using a paper to put the load,,siapa saya,,saya kata,,,kalau saya pergi ke bulan saya nak bawa,,,macam2 la aktiviti yang best2 la kitorang main,,,syok MHS UTeM nie,,,

masa hari khamis hari tu,,kitorang dibawa ke fakulti masing2,,
aku Fakulti Kejuruteraan Elektrik (FKE)
persatuan kitorang dipanggil SAFEE iaitu Student Association of Faculty Electrical Engineering,,kitorang perlu panggil presiden kitorang dgn nama loq takpayah berabang2,,maksud aku takyah panggil dia abg loq sebab dia kata dia takde adik kat sini,,,hahahah,,,




ni la Faklti Kejuruteraan Elektrik ,,kat UTeM nie kalau nak taw tu bangunan apa,,just refer the colour of the building,,,like faculty of electrical engineering,,the colour is orange,,so,,it's easy for us to find ,,cehhh,,speaking tue,,hehehe,,sje jer nak practise skit2,,practise make perfect,,lucky gak sebab FKE dekat ngan kafeteria,,so kalau lapar gi je makan,,hahaha

budak2 diploma FKE ambilan pertama nie cuma ada 33 org jer,,8 perempuan dan 25 lelaki,,,PA ada 2 org,,so ktorang dibahagikan kpd 2 kumpulan,,,PA aku nama dia En Musa b Yusuf Lada,,,PA tu penasihat akademik,,hehehe,,bukan personal assistant ea,,
pastu kitorang kena daftar pelajaran,,tuk sem 1 nie kitorang ada 17 kredit hour,,,kitorang blaja algebra,,measurement,,electric circuit 1,,physics,,foundation english,,titas,,ngan computer skill...

isnin sampai jumaat padat gak kuliah aku,,ada yang dari kul8 pagi sampai kul 6 ptg,,ada yang sampai kul 3 ngn 5 ptg,,,huhuhu,,boleh pengsan gua,,hahaha,,sabtu ngan ahad jgn ckp la,,,penuh kot aktiviti,,
cam ahad nie aku ada gi karnival kerjaya kat sg melaka,,,22 jun nie pun ada gak,,30 jun nie pun ada karnival kerjaya kat PWTC,,,walaupun da bnayak kali gi PWTC tapi sebabkan kena aktif mestilah kena gi,,,hehheeh,,gi sajelah,,kan sume nye free,,FOC !!!

semalam kitorang ada explorace UTeM,,memang rasa nak tercabut la kaki aku nie gi explore2 UTeM nie,,nak gi ke satu tempat ke satu tempat leh tercabur kaki aku nie,,jauh giler!!! dari stadium ke kompleks sukan main sepak takraw,,pastu gi padang hoki,,pastu gi padang bola jaring,,pastu gi stadium balik,,main apa tah namanya,,sakit tgn aku main mende tue,,pastu gi tasik main bip bip ,,dari stadium nak gi tasik tu pun jauh giler,,,kne lalu lak highway pastu kena turun cerun,,memang takut la,,nasib ahli group aku nie ada yang caring,,tggu kitorang dua nie turun,,of coz la tok wan,,,wootz wootzz,,jap2 tok wan nie rsenye budak FKM kot,,,eh,apasal melalut nie,,,hehehe,,,pastu kitorang gi canselori blaja taekwando,,pastu gi pusat persatuan pelajar kena makan something yang menyengalkan,,,makanan tu diberi nama makanan kpop!! nak taw apa isi kandungan dia? megi tu bercampur dgn budu,,cheese,,cencaluk,,belacan ngan apa tah,,pergh bau dia memang meloyakan,,yikss,,tapi aku makan la gak sikir,,bpe helai mi jer aku makan,,,yang paling banyak makan tok wan,,,giler la dy makan,,berselera siottt,,,bau kat tgn jgn cakap lahh,,perghhhhh,,,busuk giler,,bau taik kucing lagi elok skit kot,,heheheehhe,,ish ish ish,,,pastu kitorang gi perpustakaan cari locker yang sesuai ngn kunci,,pastu kitorang gi FKEKK,,then masjid,,pusat komputer then kembali semula di pusat persatuan pelajar,,,

aku ingatkan explorace nie takde hadiah,,,rupa2nya ada,,group kitorang mendapat tempat ke -10 dgn catatan masa 3 jam bpe minit tah,,fuyyooo,,kitorang agak hebat la gak,,walaupun kitorang mula lambat sebab kitorang group yang ke 11,,tapi kitorang leh beat group2 lain,,,ni namanya kerjasamaaaaa,,,memang terbaikk lahhh,,explorace nie banyak benda baru yang aku blajar cam semangat berpasukan,,pastu kitorang blaja orienteering,,,best orienteering nie,,kalau wat kat sekitar bandar melaka mesti syok giler ahh,,,hehehehe,,

petang tu kitorang ada majlis penutup,,ada 5 group dari kitorang kena wat persembahan,,ada yang wat tarian india,,isyarat tangan,,sketsa,,spontan,,nasyid diselitkan gak ngn karoke dari kitorang ngan abg2 ngn kakak2 fasi,,,

persembahan abg2 ngn akak2 fasi yang paling meninggalkan kesan,,ramai giler yang menangis,,termasuk lah aku,,tapi sekejap jer,,,lagu sahabat sejati dari brothers memang buat aku sedey,,teringat kat kawan2 method dulu,,,teringat kat mak ayah,,macam2 la yang bermain dlm fikiran aku,,sbb tu aku nangis,,,huhuhu,,,

fasi2 yang aku ingat kak intan (TKF P),,abg akmal (TKF L),,abg shahir,,abg kai,,abg joe n kak athirah lak fasi kumpulan aku,,,,kak reekha,,kak shahirah,,kak wawa,,kak husna,,abg hasif,,kak rabiatul,,ada 40 org fasi sumenya,,,tak ingat sgt nama dorg,,klu uka tu leh cam la kot,,hehehe

dorang sume awesome2 belaka,,,dorang memang terbaiklah!!!
semalam majlis habis dalam pkul 7.30 mlm,,,sume mata sembab2 sebab menagis,,huhuhu

hari nie satu hari aku tak makan nasi!!! tak taw nak beli kat mana,,lapar siot sekarang nie!! cmana la nak wat nie,,huhuhu,,tahan jer la ye perut ku,,makan roti ngn biskut je satu hari nie,,,huhuhu,,

okey la,,tak taw nak tulis apa lagi,,,
sorry la panjang sangat aku nye citer nie,,
yela budak excited masuk universiti la katakan,,,
sume benda nak citer,,
jgn cop aku bajet dah la,,hehehe
lagi pun nie blog aku,,ada aku kisah,,hahaha
aku citer kat blog nie tuk tatapan anak2 cucu2 cicit2 ku nanti,,wehehehe,,

ok la,,,nak gi mandi,,
selamat membaca ,,
daaaaa~

jap2 ni kad matrik aku,,muka cam burger,,hahaha

okayyyyy,,,dadaaaaaaaaadaadaaa~

5 comments:

intan nurliana said...

hahaha...=D sronok ea... btw,klu nk bli mknn,kt bwh slalu ad jual mknn...nsik cmpur,nsik aym...air pn ad...kt dpn pn ad gak kdai mkn...juz rjin or x je nk jln...hehe... so,kt cni,nk wish gud luck...jgn mudah ptus asa...=)

purple yaya said...

okey kak intan :)

Izwan Ikhmal said...

Ehem2x.....
Salam hormat n selamat datang ke UTEM!!
Darii pak cik tokmal budak taun 3 dip. FKE....

Hidupp letrikk!!
hua3x....

locquel said...

best kan study di utem :)
btw selamat datang ke FKE UTeM dan welcome to the club SAFEE~

so mcm mne kelas??dah mula makmalkan?

Azri Fathurrahman said...

tahniah dapat utem. dewan besar dia memang besar dan cantik kan. haha :D