Tuesday, 31 January 2012

cara-cara masak begedelllll....




resepi bergedel daging
ahha!
korang suka makan begedel tak? tak kira la begedel daging ke begedel ayam ke ,,ape2 je la..asalkan begedel
:face49:....betul ke ejaan begedel aku tu? begedel or bergedel?tp bkn berdegel...hehehe...klu salah gtau ok...

cara nak buat dia senang jer...
Bahan-bahan yang di perlukan ialah:
(sukatan mengikut apa yg aku buat aritu)

:face52: - 6 biji kentang
-daging kisar ramly burger tu
-3 ulas bawang kecil dihiris halus
-3 batang daun sup
-garam secukup rasa
-serbuk lada hitam ataupun serbuk lada putih
-3 biji telur (asingkan yg putih dan kuningnya tau)

Cara-cara nak masak macam ni:

:face51:- panaskan minyak didlm kuali dan setelah panas, masukkan kentang yg telah di potong...(mak aku cakap rebus lagi bgus,tapi nk cepat punya pasal ,,gorengg je la)
-selepas itu, kisarkan kentang yg telah digoreng tadi...
-goreng pula bawang sehingga kekuningan,,,
-goreng pula daging kisar
-selepas itu, masukkan kentang yg telah dikisar bersama daun sup yg telah dipotong halus
beserta bawang goreng, serbuk lada hitam dan garam ke dalam mangkuk yg telah berisi
kuning telur...
-gaul sehingga sebati..
-lepas tu, bentukkanlah bahan2 tadi mngikut bentuk yg disukai,,,x kira la bentuk bulat ke,
bujur ke,melengkung ke, ape2 je la tau...
-lepas dah bentuk2kan begedel tu,salutkan dgn putih telur sebelum digoreng didalam kuali.
-ha,,da siap...






Cara-cara nak makan:

ish2,, nak makan pun tak tau ke?
makan la dgn nasi ke, makan begitu saje ke,makan ngn sos ke mayonis ke...suka aty la..pastu bawak masuk mulut...
haa,,simple ajerr...


SELAMAT MENCUBA~~~:12:

p/s: harap maaf, bahasa yg digunakan mmg tidak sesuai langsung...harap dpt dimaafkan ...one important thing!!! korang boleh la faham ape yg aku cuba nk share ni..

kalau dah try gtau,,,hehehe
:face9:

3 comments:

cart kartika said...

wah, nice entry dear.. feveret akak la bergedil ni ^^

purple yaya said...

same la kte..heheh

Gary Asip said...

perghh.. lapar lak baca entri ni.. huhu~..